Etapa diversificării – cum includem mai multe fibre în regimul bebelușului?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Găsim fibre dietetice de cea mai bună calitate în produse de origine vegetală precum fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, fasole, nuci și semințe. Dietele bogate în fibre pot ajuta la scăderea colesterolului, la controlul glicemiei, la menținerea sănătății intestinale, la gestionarea constipației și la încurajarea unei greutăți corporale optime. De fapt, în studiile epidemiologice, populațiile cu aporturi mai mari de fibre alimentare tind să aibă în general rate mai mici de boli cronice. În al doilea rând, un regim alimentar care include o cantitate corespunzătoare de fibre furnizate de alimente precum fructe, legume, leguminoase și cereale integrale este mai scăzut în calorii, grăsimi și zaharuri adăugate.

Fibre solubile și fibre insolubile – cum le deosebim?

Există două categorii de fibre alimentare, și anume solubile și insolubile. Majoritatea alimentelor vegetale conțin ambele tipuri. Fibrele solubile se dizolvă în lichid și formează un fel de gel în stomacul nostru, astfel încât poate lega grăsimile și poate ajuta la reducerea colesterolului, dar totodată încetinește absorbția zaharurilor, contribuind la normalizarea zahărului din sânge. Surse foarte bune de fibre solubile includ tărâțele de ovăz, de orz, mazărea și fasolea, nucile și semințele și majoritatea fructelor și legumelor. Pe lângă tărâțele de ovăz, semințele de chia și tărâțele de psyllium sunt deosebit de bogate în fibre solubile.

Pe de altă parte, fibrele insolubile nu se dizolvă în lichid, ci vor absorbi de fapt lichidul, astfel încât vor adăuga volum scaunului și vor ajuta la menținerea deșeurilor digestive. Surse bune de fibre insolubile includ tărâțele de grâu, cerealele integrale, nuci, fasole și legume. Atât fibrele solubile cât și cele insolubile sunt considerate a fi fibre dietetice.

Recomandările zilnice pentru un aport adecvat de fibre alimentare variază în funcție de vârstă, sex și etapa de viață în care ne aflăm. Deși aceste recomandări se aplică majorității oamenilor, dacă suferiți de anumite afecțiuni digestive sau intestinale – fie acute sau cronice -, este posibil ca medicul personal să vă solicite să reduceți cantitatea de fibre din regimul alimentar. Iată, în rândurile de mai jos, care sunt recomandările specialiștilor privind consumul zilnic de fibre:

  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani necesită 19 g
  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 – 8 ani necesită 25 g
  • Fetele cu vârsta cuprinsă între 9 – 13 ani au nevoie de 26 g
  • Băieții cu vârsta cuprinsă între 9 – 13 ani necesită 31 g
  • Fetele adolescente cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani necesită 26 g
  • Băieții adolescenți cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani necesită 38 g
  • Femeile cu vârsta cuprinsă între 19 – 30 de ani necesită 25 g
  • Bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 – 30 de ani necesită 38 g
  • Femeile cu vârsta cuprinsă între 31 – 50 de ani necesită 25 g
  • Bărbații cu vârsta cuprinsă între 31 – 50 de ani necesită 38 g
  • Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 – 70+ ani necesită 21 g
  • Bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 – 70+ ani necesită 30 g
  • Femeile însărcinate necesită 28 g

În etapa de diversificare, este esențial să expuneți bebelușul la o gamă amplă de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, având grijă ca textura și dimensiunea alimentelor să se potrivească cu abilitățile bebelușului. Doar medicul pediatru vă poate spune dacă este necesar să completați regimul bebelușului cu suplimente pe bază de fibre.

În general, dacă veți opta pentru o varietate de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale, regimul bebelușului va fi unul sănătos, echilibrat și bogat în nutrienți.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *